Aneo gjør det ukomplisert å gå elektrisk på byggeplassen

Da ACO skulle sørge for at alle elektriske maskiner hadde tilgang til nok strøm gjennom hele byggeperioden, valgte de å samarbeide med oss i Aneo Build. Oppgaven løste vi med en solid hurtigladeløsning og tett oppfølging.

En mann i en oransje jakke foran en bil

Skeptisk til elektriske gravemaskiner

Som bygg-og anleggsarbeider, er det ikke akkurat et høydepunkt å skulle gå tom for drivstoff midt i arbeidsdagen. Derfor var prosjektleder Elias Blindheim litt skeptisk da de i ACO skulle gå over fra fossildrevne til elektriske gravemaskiner.

– Det var et krav til en fossilfri anleggsplass i forbindelse med et grunnarbeid til et moderne og teknologisk kufjøs og gjødselkum. Dette synes vi var spennende, og undersøkte flere ulike alternativer, men landet fort på strøm som et godt alternativ til fossile løsninger. Det var sånn vi kom i kontakt med dere i Aneo, forteller Blindheim.

en byggeplass med elektrisk gravemaskin og en stor rund betongvegg

Om lag 40 prosent av utslipp globalt er på grunn av byggenæringen, og flere byggherrer setter seg nå mål for å oppnå utslippsfrie bygg-og anleggsplasser. Da er det naturlig å begynne med å velge bort maskiner som fortsatt går på fossilt drivstoff. Skal vi få til det, er de som jobber på byggeplassen avhengig av enkel tilgang til strøm, eller andre klimavennlige energikilder.

– For å forsørge nok effekt til begge maskinene i løpet av dagen, måtte vi ha hurtigladere på stedet som fikset dette, sier han.

Så lenge man har prosjektledere som gir opplæring og følger opp såpass bra som gjengen i Aneo Build har gjort, har jeg utelukkende positive ting å si om tjenestene de tilbyr. De gjør det rett og slett ukomplisert å gå elektrisk.

Mobil hurtiglading døgnet rundt

– ACO-teamet skjønte fort at det ikke ville bli et problem å gå elektrisk når vi introduserte dem for de ulike lademulighetene vi tilbyr. Anleggsplassen hadde en begrenset tilgang på effekt, så de måtte ha både hurtiglading og energilagring (batterier) for å drifte som normalt, sier prosjektleder hos Aneo Build, Ole Sørheim.

Med plug- and play ladecontainer stående på anleggsplassen kunne de hurtiglade i lunsjpauser på rundt én time når de trengte det.  

– Vi ble enige om at en av våre mobile ladehengere passet perfekt basert på behovet til ACO, både for hurtiglading på dagtid og nattlading. De fikk fysisk opplæring på utstyret, og vi har hatt god kontakt med maskinfører og anleggsleder gjennom hele prosjektet. For oss har det vært et solid samarbeid, forteller Sørheim videre.

Ladehengeren har en lagringskapasitet på 190kWh og ett CCS2-lynladeruttak på 150kW, som er nok til å dekke behovet for en stor CAT 320 Z Line og en mindre elektrisk gravemaskin. Og ettersom det er en mobil ladehenger kan den enkelt flyttes til gravemaskinen – som reduserer unødvendig belting og flytting av maskiner.

– Uten hurtigladingen hadde det vært umulig å gjennomføre prosjektet med elektriske maskiner. Vi hadde gått tom for strøm ofte, noe som igjen hadde krevd tid, og som ville blitt ekstra dyrt når man leier utstyr, fastslår Elias fra ACO.

Mindre støy og god oppfølging gir mersmak

En annen stor fordel med å gå elektrisk, som er lett å glemme, er at støyen reduseres betraktelig.

– Det påvirker arbeidsmiljøet positivt, og gjør det enklere å kommunisere med hverandre. Noe jeg synes var en like stor gevinst som at vi bidrar mot nullutslipp, sier Håvard Krogsæter, Maskinfører i ACO.

De konkluderer med at fordelene med elektriske maskiner er større enn “bare utslippskutt” – fordi det bidrar til mer enn å bare «få jobben gjort». 

– Støyreduksjonen er såpass positiv, og det er mindre oljesøl på selve anleggsplassen. Så lenge man har prosjektledere som gir opplæring og følger opp såpass bra som gjengen i Aneo Build har gjort, har jeg utelukkende positive ting å si om tjenestene de tilbyr. De gjør det rett og slett ukomplisert å gå elektrisk, oppsummerer de til slutt.

Vurderer du også elektriske maskiner, men er usikker på hvordan dette påvirker fremdriften i prosjektet?

 

Kontakt oss for en uforpliktende prat

Production environment