
Elbillading for borettslag og sameier
Vi er Norges største leverandør av elbillading til borettslag og sameier, med mer enn 80 000 parkeringsplasser landet over.
Våre kompetente fagfolk har årevis med erfaring i å levere og drifte stabile og driftssikre ladeløsninger til alle tenkelige behov.
Slik fungerer det
Deres ladeanlegg, vårt ansvar
Har dere ikke ladeanlegg fra før, bygger vi et tilpasset deres behov. Hvis dere allerede har tilgang til elbillading, kan vi ta over anlegget og drifte det for dere. Enten dere har parkeringsplasser ute, innendørs eller i garasjerekke, faste p-plasser eller ikke – vi installerer, drifter, administrerer og vedlikeholder et anlegg som passer for dere. Slik kan alle i styret tenke på andre viktige ting som skal gjøres i boligselskapet.
Ingen store kostnader
Vi betaler for og eier anlegget. Det vil si at det er vårt ansvar at alt ruller og går som det skal. Vi betaler for bygging, strøm, nettleie, drift, service og forsikring, og tar ansvar for at alt fungerer og er i tråd med myndighetenes krav. Med en fast og forutsigbar sum i måneden, trenger dere heller ikke oppleve å få noen uforutsette kostnader. Vil dere kjøpe oss ut senere, betaler dere kun for det anlegget kostet – minus alt dere har betalt inn.
Administrasjonsfritt for styret
Ladeanlegg vi leverer er administrasjonsfritt for styret. Vi har ansvaret for all drift, vedlikehold og service. Vi tar oss også av alle spørsmål og behov fra beboerne – uansett om det gjelder flytting, bytte av plasser eller endring i ladebehov.
Slik kommer vi i gang
Bygging av anlegg – slik foregår det
↑Dersom dere inngår en avtale med oss, får dere en dedikert prosjektleder som følger dere hele veien. Vi starter arbeidet med å kartlegge parkeringsområdet for å finne ut ting som tilgangen til strøm/effekt, plassering av sikringstavle og kvalitet på mobilnett.
Etter det setter vi i gang arbeidet. Vi ordner med alle tillatelser og tar dialogen med nettleverandør, vi legger opp kabler og organiserer eventuelt gravearbeid, og vi bygger ladestolper eller monterer ladeplater direkte på vegg.
I byggeprosessen bruker vi utvalgte installatører og entreprenører som vi kjenner fra før.
I den grad det lar seg gjøre, forsøker vi å ikke bruke mer enn 1-2 måneder på byggingen. Når ladeanlegget er ferdigstilt, gjennomfører vi en sluttbefaring for å sikre at alt er som det skal.
Idet anlegget er klart til bruk, informerer vi beboere om hvordan de kan komme i gang med lading. Styret slipper dermed all administrasjon også når det gjelder beboere.
Når dere har anlegg fra før
↑Vi kan også ta over eksisterende anlegg. Da kjøper vi anlegget av dere, og oppgraderer det til den høyeste kvaliteten og teknologistandarden som er tilgjengelig i dag.
Deretter tar vi oss av alt som har med lading å gjøre, det vil si drift, vedlikehold, tekniske oppgraderinger og årlige kontroller. Skulle dere på noe tidspunkt trenge flere ladepunkter, fikser vi det.
I tillegg til å betale for all drift og videreutvikling, betaler vi også for strøm og forsikring. Boligselskapet betaler en fast, forutsibar pris i måneden. Denne prisen varierer ut fra hva slags parkeringsområde dere har, men starter normalt fra 35 kroner pr.parkeringsplass pr. måned.
Vi tar oss også av alt som har med beboerne å gjøre. De blir ladekunder av oss, og kan administrere kundeforholdet sitt selv på vår nettside. Alle henvendelser og spørsmål de måtte ha kan rettes direkte til vårt kundesenter. Vi håndterer også administrasjonen når beboere flytter og flytter inn, bytting av plasser og lignende.
Lover om elbillading som boligselskap må forholde seg til
↑Ifølge loven har alle som bor i borettslag og sameier med tilgang til parkeringsplass rett til et ladepunkt for elbil. (Borettslagsloven paragraf 5-11 a og eierseksjonsloven paragraf 25 a.)
I prinsippet kan beboere ordne dette selv, men det blir fort veldig dyrt. De fleste borettslag og sameier ser fort at det er lurt å legge inn mulighet for ladepunkt på alle parkeringsplasser med en gang. Da får man også et komplett anlegg som fungerer bedre på sikt en flere forskjellige og litt tilfeldige løsninger.
Et felles smartanlegg som balanserer ut effekten mellom parkeringsplassene vil også være mer kostnadseffektivt, fordi dere da i de fleste tilfeller slippe å oppgradere strømnettet og kostnadene som følger med dette.
I 2021 kom det nye presiseringer fra regjeringen om hvordan kostnadene for å etablere ladeanlegg skal fordeles. Ifølge disse skal all infrastruktur i prinsippet betales av fellesskapet, og skal som hovedregel ikke belastes kun de som kommer til å benytte seg av oppgraderingen.
Må valg av ladeløsning tas på generalforsamling?
↑De fleste velger å ta beslutningen i styret. Elbillading går som regel under drift- og vedlikehold, som styret normalt har mandat til å beslutte. Noen velger allikevel å ta det opp på en generalforsamling, slik at alle beboere skal være med å avgjørelsen.
Ifølge borettslagsloven kan styret selv ta avgjørelser som medfører utgiftsøkning på inntil 5% av de årlige felleskostnadene. Hvis fellesutgiftene for eksempel er 5 000 kr. pr måned, vil styret kunne ta avgjørelser som medfører en økning på inntil kr 250 pr beboer pr. måned.
Avtalevilkår og full tjenestebeskrivelse
↑Når anlegget er i drift
Hva koster det for boligselskapet?
↑Borettslaget eller sameiet betaler en fast sum i måneden. Denne bestemmes av hva slags parkeringsområde dere har.
Dersom dere allerede har et anlegg som dere vil at vi tar over, kjøper vi anlegget av dere. Da vil kompensasjon for eksisterende ladestasjoner og infrastruktur spille inn i månedsprisen.
Dersom dere ikke har anlegg fra før, bygger vi et for dere. Dere betaler ingenting for selve anlegget.
Hva prisen blir pr måned, avhenger av en rekke ting: Hvilke typer parkeringsplasser dere har – om de er inne eller ute, om beboerne har faste plasser eller om de deler etc.
I tillegg kommer faktorer som tilgang til effekt og strøm, antall parkeringsplasser, eventuelle behov for gravearbeid og kvaliteten på 4G-nettet.
For å gi en eksakt pris for dere, må vi komme på befaring. Dette tar normalt ca 15-30 minutter, og er helt gratis og uforpliktende.
Ta kontakt med oss dersom dere har noen spørsmål eller vil avtale en befaring.
Ingen strømkostnader for fellesskapet
↑Vi setter opp egen strømmåler, og det er vi som betaler både strøm og nettleie. Utover ladeabonnementet beboere velger selv, og månedsprisen for borettslaget eller sameiet, betaler dere ingenting.
Det betyr at det ikke blir noen økte strømkostnader for sameiet eller borettslaget så lenge dere er kunde av oss.
Dere betaler den samme prisen uansett svingninger i strømmarkedet. Jo dyrere strømmen blir, jo mer vil det faktisk lønne seg for dere å være kunde av oss.
Drift, service og oppgraderinger
↑Siden vi eier anlegget, har vi også alt ansvar for at det fungerer som det skal.
Vi utfører lovpålagte og forskriftsmessige kontroller, og følger opp hvis noe må utbedres eller skiftes ut. Vi utfører service og bytter ut ladebokser eller andre komponenter uten ekstra kostnad når det er behov for det. Dersom noe går i stykker, ordner vi det.
Ved teknologiske skifter oppdaterer vi teknologi eller infrastruktur, slik at dere til enhver tid har et ladeanlegg som tilsvarer dagens standard.
Velg selv om dere vil leie eller eie
↑Dere vil ikke være låst til en avtale med oss, og kan når som helst overta ladeanlegget for å eie og drifte det selv, hvis dere ønsker det.
Dersom dere vil kjøpe oss ut av anlegget, blir kjøpesummen det anlegget kostet – minus alt dere har betalt inn. I praksis begynner dere altså å betale ned på anlegget idet dere tar det i bruk.
Etter at dere har tatt over, betaler dere selv strømkostnader og nettleie. Dere vil også overta alt ansvar for anlegget og driften, og administrerer anlegget selv.
Nok strøm og effekt til alle med lastbalanserte anlegg
↑Våre ladeanlegg er såkalt lastbalanserte anlegg. Det betyr at laderne kommuniserer med hverandre og strømmåleren, slik at effekten som er tilgjengelig kan fordeles på de bilene som til enhver tid lader.
Et slik lastbalansert anlegg er ikke bare rettferdig for beboerne, fordi det blir like mye effekt til alle som skal lade. Det er også billigere for dere. Dersom dere har mange enkeltstående ladere, er det ikke sikkert dere har nok effekt inn til å kunne levere strøm til alle. Da risikerer dere å måtte oppgradere strømnettet for at alle laderne skal kunne levere effekt.
Med et lastbalansert anlegg fordeles effekten på en effektiv og smart måte, slik at større oppgraderinger av strømnettet kan unngås.
Hvilken effekt får beboerne?
Våre ladere støtter opp mot 11kW på 230V anlegg, eller 22 kW på 400V anlegg.
Hvor mye effekt man får avhenger av flere ting, for eksempel ladehastighet på bilen, hvor mange som lader samtidig, og hvor mye effekt som er tilgjengelig i det lokale strømnettet.
Lading med fornybar energi
↑Vi leverer strøm med opprinnelsesgarantier til alle våre ladeanlegg. Opprinnelsegaranti er et bevis på at vi har kjøpt kraft fra en leverandør med fornybare energikilder.
Opprinnelsesgarantier er komplisert. Energi kan nemlig ikke spores – den tar alltid kortest mulig vei i vårt felles strømnett, og ingen kan si med sikkerhet hvor strømmen faktisk kommer fra. Opprinnelsesgarantier betyr altså ikke at vi vet hvor strømmen i ladekabelen kommer fra, men at pengene vi betaler for strømmen går til en kraftprodusent som lager fornybar energi fra kilder som vann eller vind.
Vi administrerer beboerne
Vi fakturerer hver enkelt beboer
↑Med et anlegg fra Aneo blir beboerne kunder av oss. Det betyr at vi tar oss av all fakturering. Alle spørsmål rundt betaling, fakturering og priser kan dermed rettes direkte til vår kundeservice. Enklere for beboerne, enklere for styret.
Med Aneo slipper beboerne å tenke på strømmålere og varierende strømpriser.
Hver enkelt beboer bestiller et ladeabonnement med et fast antall kWh for en fast pris på vår nettside. Størrelsen på abonnementet velger de selv. Det er heller ingen binding.
Bruker de ikke opp strømmen de betaler for, kan de ta med ubrukte kWt til neste måned. Bruker de mer, kan de enkelt oppgradere pakken selv.
Vi tar oss av alle henvendelser
↑Et boligselskap som er kunde av Aneo slipper all administrasjon av beboere. Det betyr at alle henvendelser går direkte til oss, enten det gjelder betaling, endring av ladeabonnement, hjelp til å bruke laderne eller når de opplever at noe ikke fungerer.
Vi tar oss også av all administrasjon og alle henvendelser når noen vil bytte plass eller etablere nye ladepunkt, og når noen flytter inn eller ut.
Vår kundeservice har god responstid og høy kompetanse, og kan nås på e-post, via facebook eller på telefonnummer 46 42 60 00.
Bestill gratis befaring
Befaring er helt uforpliktende, og tar normalt ikke mer enn 30 minutter. Da vet vi som regel nok til å gi dere et pristilbud.
Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt for å avtale tid.