Ladeeffekt: Går det tregere med elbilladingen enn forventet? Dette bør du vite

Opplever du at ladingen går tregt når du lader elbilen i borettslaget eller sameiet? Dette bør du vite om lading og effekt, og hvorfor lastbalansering er viktig.

man som står ved siden av en elbil som står og lader

Verdien av effektiv lastbalansering

Det er (dessverre) ikke sånn at «hver mann lader for seg selv» i et borettslag, sameie – eller andre steder hvor flere lader samtidig.

Når man deler på ting som – ja, for eksempel: strømnett, er det ikke til å unngå at det påvirker hvor mange som kan legge opp til ny ladestasjon fra egen leilighet. 

Hvis hver enkelt elbilist legger opp egen kurs fra egen leilighet, vil man til slutt overbelaste byggets hovedsikringer.

Har dere flere som lader daglig der du bor eller jobber, er det desto viktigere å ha et felles ladeanlegg med dynamisk lastbalansering.

– Strøm kan ofte bli en knapp ressurs når flere skal lade sin bil samtidig. Lastbalansering er derfor en viktig faktor både for å fordele strømmen mellom bilene på en god måte, og sikre at man ikke overbelaster noen hovedsikringer, sier Per Olav Huseby Kolberg, Technology Manager i Aneo Mobility

Lastbalansering bidrar til å fordele den tilgjengelige kapasiteten av byggets totale kapasitet på en rettferdig måte mellom de ulike ladeboksene – som også gir en bedre ladeeffekt.

– Lastbalanseringsteknologien vil utvikle seg mye i årene som kommer. Derfor er det lurt å ha en totalleverandør av lading som tar ansvar for den teknologiske utviklingen etter ladeanlegget er ferdigstilt, sier Kolberg. 

Interessert i lading med dynamisk lastbalansering i borettslag eller sameie?

Book en uforpliktende befaring

Andre ting som påvirker ladeeffekten:

  • Elbilens maksimale ladehastighet

Dette er forskjellig fra bil til bil og type batteriet –sjekk brukermanualen i bilen din hvis du ikke vet. Dagens biler har som regel en makshastighet fra 7,4 kW til 11 kW, men det varierer.

  • Batteriets temperatur

Ladehastigheten kan svekkes om batteriet er for kaldt, men også hvis det er for varmt. Bilen vil selv regulere hastighet for å beskytte batteriet for unødvendig slitasje.

  • Hvor mye strøm er det på elbilens batteri når du kobler til?

Bruker du DC-lading (hurtiglading) og er nesten tom for strøm når laderen kobles til vil du oppleve at det går kjapt i starten – i hvert fall frem til rundt 80 – 90 prosent, hvor det begynner å gå tregere igjen. 

Med AC -lading vil bilen i stor grad trinne opp til maks hastighet de første minuttene etter den har blitt koblet til, og trinne ned igjen når den nærmer seg 100 prosent  

Tips! Hurtiglading er bra i ny og ne, men hjemmelading er best

Selv om det går rette veien, har vi dessverre ikke kommet helt dit at alle kan ha hurtiglader hjemme.

Derimot er det kjekt å ha når man er prosenter unna å stå stille på veien. Bare husk at dagens elbilbatterier ikke trives med for mye hurtiglading.  

Normallading (lading under 50 kW) er mer bærekraftig over tid, og selv om det ikke går like fort, er det mye sunnere for batteriet, mye bedre for sluttfakturaen og belaster hele strømnettet i en mindre grad.

Production environment