Elbilens teknologiske utvikling

Visste du at verdens første elbil kom en gang på midten av 1830-tallet? Det var en oppfinnsom skotte, Robert Anderson, som byttet bort hestekraft med strømkraft på en redesignet kjerre. Siden den gang har mye skjedd og nye historier blitt skapt, men, tro det eller ei, elektriske biler kom faktisk før de fossildrevne. Her er litt om elbilens teknologiske utvikling så langt. 

Gammel og ny elbil med gul bakgrunn

Elbilens teknologiske reise – kort fortalt

Fra elbilens fødsel på 1800-tallet ble de faktisk foretrukket for sin stillegående motor og for at den var enklere å kjøre enn biler som gikk på fossilt drivstoff.

Mange brukte de på korte turer i byer og hjem igjen, og det var heller få biler på den tiden som tok deg særlig langt uansett hvilken motor du hadde. 

en gammel sort elektrisk bil

Etter det har det heldigvis skjedd en rekke forbedringer som fører til at elbil blir interessant og faktisk mer lønnsomt å velge. 

Lenge var elbilene små og trange, og hadde så kort rekkevidde at mange av oss kjørte med en klump i halsen hver gang vi skulle våge oss litt lenger enn vanlig.

I dag kan man ta med seg hele familien på langtur og i tillegg ha plass til bagasje. Det er i hovedsak utviklingen av elbilbatteriet som har gjort dette mulig.

Batteriet har gjennomgått en enorm utvikling som har ført til lavere priser på elbiler, større rekkevidde og høyere hastigheter, samtidig som prestasjonen til batteriet har blitt bedre.

Etter hvert som teknologien forbedres blir både både vekten og kostnaden på batteriet mindre. Noe som igjen redusere prisene på fremtidens elbiler og gjøre det enklere for alle å velge bærekraftig.

Fra «dum» til smart elbillading

Det er tre teknologiske skifter innenfor elbillading: 

  1. Vi har gått fra lading i stikkontakt..
  2. ...til lading i «dumme» ladebokser..

3. ...og videre til den tipp-topp moderne ladeteknologien som vi har i dag.

en svart ladeboks med gult klistremerke på et gjerde

Når elbilene først kom på markedet var det ikke mange som monterte egne ladestasjoner hjemme for å lade elbilen sin. 

Da var det lading i stikkontakt som gjaldt, men etter hvert som teknologien har utviklet seg og man har fått erfaringsdata, er dette er dette noe som frarådes på det sterkeste. Det er fordi lading i stikkontakt er brannfarlig og kan føre til skader og store tap. 


«Dumme» ladebokser er ladere som leverer strøm, men som ikke vet om det er ledig strøm tilgjengelig.

Disse ladeboksene har heller ikke internettforbindelse eller kontroll på hvilken bil som lader.

Med dagens ladeteknologien kan vi automatisere, overvåke og styre ladingen – samt tilrettelegge for en tryggere ladehverdag. 

Laderne i en felles garasje snakker også sammen, slik at kapasiteten blir fordelt hensiktsmessig ut fra hvor mye strøm som er tilgjengelig. Det er dette vi kaller lastfordeling.

Utviklingen av ladeteknologien har for mange medført reinvestering i ladeanlegget for å sikre trygghet og brukervennlighet.

Med Aneo på laget slipper du imidlertid å investere i fremtidige teknologiske oppgraderinger – vi tar dem for deg.

Fremtidens elbilteknologi

Det er ingen tvil om at utviklingen av elbilens teknologi i tiden fremover blir spennende. Markedet kommer til å bli preget av flere måter å disponere elektriske biler på.

Elbilandelen blant befolkningen øker, og etter hvert som teknologien forbedres velger flere og flere elektrisk bil fremfor fossilbil.

Denne utviklingen vil med stor sannsynlighet ikke stoppe opp de neste fem årene, og er drevet frem av regjeringens mål om at nybilsalget kun skal bestå av nullutslippsbiler i 2025.

Dagens wow-effekt blir morgendagens gjesp, og viser til at teknologien utvikler seg i et raskt tempo. I fremtiden vil elbilene brukes til mer enn å transportere deg fra A til B.

Bilene vil blant annet benyttes som en buffer og være en del av energiforsyningen til bygget. Dette vil føre til god fleksibilitet samtidig som det vil sikre lavere strømpriser.

Fremtiden kommer også til å være mer trådløs. Induksjonslading – lading uten fysisk kontakt mellom bilen og strømkilden – er en teknologi som allerede er ganske utbredt for eksempel når det gjelder mobiltelefoner.

Induksjonslading vil gjøre brukeropplevelsen bedre og mer behagelig ved at man kan droppe ladekabelen og bare parkere bilen over en ladeplate på p-plassen.

Men utfordringene per dagsdato med denne typen lading er et høyt kostnadsnivå og en lavere energieffektivitet.

Selvkjørende biler vil revolusjonere bilmarkedet

en kvinne i en bil med skjerm

Se for deg førerløse elbiler i stort antall som du kan benytte ved behov til en lav kostnad. Du kan svare på e-poster eller lese avisen på vei til jobb!

Dette er en teknologi som testes i mange land og utvikles i høy fart. Utfordringen er at selvkjørte elbiler må være i stand til å kjøre på alle typer veier – og i alle mulige værforhold. Noe som kan være ekstra spennende å få til på norske veier og klima.

Her er det i prinsippet «kun» software og mer maskinlæring som mangler, men det kommer.

Det er ikke lett å si med sikkerhet hva fremtiden vil bringe av nye produkter, tjenester og teknologi.

Det som er sikkert, er at vi i vi i Aneo skal sørge for at teknologien i våre ladeanlegg er oppdatert, og at vi skal fortsette å levere den beste ladeløsningen til borettslag og sameier.

Production environment