Gå til hovedinnhold Gå til søk

Skal du på ferie med elbil i sommer? Her er tipsene til en suksessfull og severdig tur!

Det er sommer og (forhåpentligvis) sol. Uansett, så er det lite som slår en skikkelig biltur i ferien på (lande)veien med elbil. Her har vi samlet noen smarte tips og råd som du kan ha med deg på turen.

Ha en god plan – lag en reiserute 📍

Vi sier ikke at du ikke kan ta noen avstikkere, men det er smart å gå opp ruta eller strekningene på forhånd. Da unngår du de verste overraskelsene. Elbilforeningen har en fin reiseplanlegger med oversikt over ladestasjoner. Den er også tilpasset type elbil og med realistisk rekkevidde basert på dagens vær- og kjøreforhold.

Alle ladestasjoner i ett kart eller appen. En annen god oversikt er Plugshare.

Være borte i over 1 måned? Husk å fryse ladeabonnementet din

Dersom du skal på en skikkelig god og lang ferietur, anbefaler vi at du går inn på Min side og setter ladeabonnementet din på pause. Da sparer du litt mens du er hjemmefra. Når du er hjemme igjen, kan du enkelt sette igang med ladingen på Min side igjen. 

Gå til Min side 

Oppdater ladeapper og betalingskort

Et annet viktig punkt i forberedelsene er å sjekke at apper for betaling og betalingskort er oppdaterte og klare til bruk. Det er kjedelig å måtte bruke tid og krefter på dette når du er i feriemodus og bare vil få gjort unna ladingen. Det er også smart og økonomisk å skaffe seg en ladebrikke som fikser ladingen og betalingen. Både elbilforeningen og NAF tilbyr det.

NB! Skal du bruke ferje, lønner det seg å ha AutoPASS – da får du nemlig halv pris.

Avslutt ladingen på cirka 80 prosent

Vi sier som regel lad når du kan – ikke når du må. Men det kommer deg til gode hvis du avslutter ladingen på 80 prosent. De ekstra prosentene tar ofte mye lenger tid som skaper unødvendige lange køer. I tillegg er reduserer det batteriets levetid hvis man over tid lader til 100 prosent. 

Husk å ha med ladekabel og pakk smart

Det høres kanskje åpenbart ut, men det er lurt å ta med ladekabelen og ha den lett tilgjengelig. Det kan jo hende du får bruk for den underveis eller der du parkerer. Sjekk før du reiser hvilke lademuligheter det er der du skal overnatte eller parkere.

 

Bilferie betyr som regel også stappfull bil, og det vil påvirke vekten og dermed rekkevidden. Det bør du ta med i betraktningen. Pakk det tyngste nederst eller innerst mot seteryggen. Husk også å ta hensyn til bilens tillatte nyttelast (sjekk vognkort). Ekstra vekt betyr også at du sannsynligvis bør ha mer luft i dekkene.

(Plutselig) tom for strøm? Gjør dette!

Hvis du har planlagt godt og har fulgt godt med underveis, unngår du sannsynligvis dette. Men skulle det skje, kan du få hjelp hvis du er medlem hos NAF og lignende organisasjoner. Det er også lurt å sjekke på forhånd om du er forsikret for dette. Ta med en powerbank eller lignende, så er du sikker på at du får ringt iallfall (lagre nummeret på forhånd).

 

NB: De fleste elbiler har egen 12 V-strøm, som gjør at du kan bruke, lås, lys, vinduer og infotainment uansett. Noen elbiler kan du til og med sove i.

Nyt turen, naturen, samværet – og stillheten

Å kjøre elbil er en fryd. Den støyer ikke – verken for deg eller omgivelsene rundt bilen. Dere kan prate og kose dere eller bare nyte det vakre landskapet som åpenbarer seg mil for mil. Det er også godt for samvittigheten å tenke på at du mil for mil bidrar til en grønnere fremtid.  

Verdens vakreste veier?

Uansett om turen går til Kjuttaviga eller slekta i Nordland, kjører du i landskaper som viser Norge på det beste. Men hvis du har lyst til å oppleve det vakreste av det flotteste, er det et godt tips å legge inn noen av disse 18 nasjonale turistvegene på planen.

 

God tur! Ha en fin elbilferie og kjør forsiktig 🚘

Production environment