Den nye borettslagsloven – større frihet for elbillading i borettslag og sameier

I 2021 kom den nye borettslagsloven for å håndtere utfordringene knyttet til elbillading i borettslag og sameier. Hensikten er å gjøre det litt enklere for alle elbileiere tilå få tilgang til lading der de bor.  

Dette bør du vite:

1.Alle elbilister har rett til å installere eget ladepunkt                      

Den nye loven (paragraf § 25 a) gir beboere rett til å installere ladepunkt for elbiler på sin parkeringsplass. Noe som gjelder både borettslag og sameier. Tidligere kunne styret i boligselskapet kreve enstemmighet for å tillate installasjon – nå må de ha en saklig grunn til å nekte beboere tilgang på egen ladestasjon.

2. Kostnadsfordeling

Kostnadsfordeling i borettslag og sameier skal som før følge de vanlige reglene i borettslagsloven.

Kostnadsfordeling innebærer blant annet:

  • Etablering av et ladeanlegg skal fordeles på bestemt sameiebrøk.
  • Noen kostnader skal dekkes av den enkelte – som eget forbruk av elektrisitet under lading.
  • Oppgradering av det lokale strømnettet og utbygging av infrastruktur ved etablering av ladeanlegg fordeles på alle beboere ettersom det gagner alle.

 

Ladeløsninger for borettslag

4. Mulighet for felles ladetjeneste

Borettslag og sameier kan velge å etablere et felles ladeanlegg i stedet for individuelle ladepunkter. Et felles ladeanlegg tilrettelegger for at flere elbiler kan lade samtidig med lastfordeling , i tillegg slipper hver enkelt å administrere, drifte og vedlikeholde ladepunktet.

Lader du riktig? 

5. Fremmer teknologisk utvikling og utbygging av fornybare energiløsninger 

Med retten til å installere ladepunkt som fordeler strøm på en smart måte, bidrar vi også utslipp av klimagasser og bidrar positivt inn mot den grønne omstillingen.

I dag kan bærekraftig teknologi nærmest endre seg nærmest over natten. Derfor anbefaler vi å planlegge for fremtidige ladebehov og muligheter. På den måten kan borettslag og sameier tilpasse og oppgradere ladestrukturen når behovet melder seg, eller inngå en avtale med en tjenesteleverandør av lading.

6. Med Aneo slipper du å tenke på nye lover og forskrifter

Fra drift og vedlikehold, til lastbalansering og administrasjon; det blir mye å ha kontroll på når man skal ta seg av lading i borettslaget på egenhånd.

Velger du oss som din elektrifiseringspartner, vil ladeanlegget være vårt ansvar – også når det kommer nye lover og forskrifter.

Vi tar oss rett og slett av alt som har med elbillading å gjøre, så kan både styret og beboer bruke tiden sin på andre viktige ting som skjer i borettslaget fremover.

Interessert i ladeanlegg fra Aneo? 

Tips oss om ditt borettslag

 

Production environment