Derfor bør du ikke lade elbilen i vanlig stikkontakt

Lader du elbilen i vanlig stikkontakt? Det bør du slutte med. Selv om det kan være fristende å bare bruke en vanlig stikkontakt, er det flere grunner til hvorfor vi fraråder fra det. Her kan du lese mer om hva som skjer når du lader med stikkontakt, og hvorfor du heller bør ty til riktig elbillading. 

Nye regler for lading

Det har de siste årene vært anbefalt å ikke lade el- og hybridbiler gjennom stikkontakt, likevel har det vært lov så lenge visse krav har vært oppfylt. Fra og med 1. januar 2023 er det imidlertid ikke lenger lov til å legge opp til permanent lading via vanlig stikkontakt, verken hjemme eller på hytta. Disse nye reglene er i hovedsak kommet av sikkerhetsmessige grunner. Den nye standarden som viser til dette kalles NEK 400-2022, vil ikke ha tilbakevirkende kraft og gjelder derfor kun nye installasjoner.

Vanlige stikkontakter er ikke laget for elbillading

Det første problemet med å bruke stikkontakt til å lade bilen er at den ikke er dimensjonert for formålet. En stikkontakt er laget for å levere strøm til mindre apparater som lamper, TV-er eller ladere for mobiltelefoner og ikke til å levere høy effekt over lengre tid.

Når du bruker stikkontakt til å lade elbilen, utsetter du den for slitasje hver gang du setter inn eller drar ut ledningen. Dette kan føre til at kontakten blir skadet over tid. I verste fall kan det oppstå varmgang i kontakten, som kan smelte plasten eller antenne en brann.

Det er særlig risikabelt å bruke en stikkontakt som du ikke kjenner historien til. Hvis kontakten har vært overbelastet tidligere, kan den ha fått skjulte skader som gjør den enda mer sårbar for varmeutvikling. Det er også andre ting som kan spille inn, for eksempel om det er andre koblingspunkter på kursen som ligger skjult bak et deksel.

Et annet problem med å bruke en vanlig stikkontakt til å lade elbilen din er at det tar veldig lang tid. Bruker du en smart lader fremfor lading på stikkontakt lader du bilen din opptil 10x raskere.

 

Les mer om lading i borettslag

Et smart ladeanlegg fra Aneo gir deg raskere, tryggere og mer effektiv lading

Hvis du vil unngå problemene med å bruke en vanlig stikkontakt til å lade elbilen din, bør ditt sameie eller borettslag investere i et smart ladeanlegg som er spesiallaget for formålet. I et ladeanlegg fra Aneo kan ett ladepunkt levere opptil 22 kW effekt til bilen din.

Med et smart lastbalansert ladeanlegg fra Aneo vil den samlede effekten fordeles på bilene som til enhver tid er tilkoblet. Det er sjeldent at alle bilene i et borettslag lader samtidig, da kan du få gleden av å lade bilen raskere fordi strømmen prioriteres av en smart lader.

Vil du bestille ladeabonnement, eller høre mer om sameiet ditt kan få et smart ladeanlegg?

Klikk her

Production environment