Veglofjellet vindpark
Ikke bestemt
Vi ser på muligheten for å utvikle mer kraft i Overhalla.
Veglofjellet, Overhalla
På Veglofjellet og Vetterhushatten ser man på en mulighet for utvikling av vindkraft. Bakgrunnen for at vi ser på vindkraft her er indikasjoner på gode vindforhold, infrastruktur og mulighet for nettilknytning, samt at det ligger i et området med et økende kraftbehov.
Om prosjektet
Dette er foreløpig kun en mulighet og et planinitiativ er sendt til kommunen. Det er en omfattende prosess som gjenstår, både gjennom Energiloven og plan- og bygningsloven før en eventuell tillatelse til utbygging foreligger. Dette innebærer også tekniske undersøkelser, interessenthåndtering og konsekvensutredninger.
Hvorfor vindkraft på Veglofjellet?
Inntil 20-25 turbiner
Antall turbiner avhenger av flere faktorer, slik som størrelse på planområdet, valg av turbintype og optimalisering av turbinplasseringer basert på vindforhold. Dette antallet er basert på utbygging i begge de foreløpige områdene, men dersom planområdene reduseres vil også antall turbiner bli redusert.
Opptil 200m høyde
Dette er basert på høyden opp til øverste vingespiss på turbinen, som er lik summen av navhøyde og rotor-radius. Totalhøyden vil variere avhengig av valgt turbintype, vindforhold og eventuelt andre miljømessige faktorer.
Kraftproduksjon
Dersom begge de foreløpige planområdene blir utbygd så kan man oppnå en kraftproduksjon på inntil 400-500 GWh, som tilsvarer strømforbruket til ca 25.000-35.000 husstander.
Kommunale inntekter
Kommunen vil få inntekter i form av eiendomsskatt og en produksjonsavgift. Eiendomsskatten er avhengig av total investeringskostnad i parken, mens produksjonsavgiften blir beregnet ut fra volum på kraftproduksjonen, uavhengig av kraftpris. Ved en full utbygging i begge de foreløpige planområdene kan kommunen sitte igjen med årlige inntekter på +/- 20 MNOK.
Arbeidsplasser
I Aneo sine vindkraftverk er det lokalt ansatte som gjør drift og vedlikehold, og som har daglig oppmøtested i vindkraftverkene. Erfaringsmessig vil det være behov for 2-4 ansatte.
Todelt planområde
Det foreløpige planområdet omfatter både Veglofjellet og Vetterhushatten, men gjennom videre utredninger samt tekniske tekniske vurderinger kan det hende at enkelte deler tas ut.
Hvorfor Aneo?
Fornybarkonsernet Aneo ble etablert høsten 2022, gjennom et samarbeid mellom kraftselskapet TrønderEnergi og investeringsfondet HitecVision. Vi har i overkant av 300 ansatte, med hovedkontor i Trondheim.
Aneo bygger på 70 års erfaring fra utvikling og drift av store kraftprosjekter, og eier og drifter ni vindkraftverk i Midt-Norge, samt to i Sverige og ett i Finland. Faktisk er vi, vår beskjedne størrelse til tross, Norges nest største utbygger av vindkraft. Vi drifter mer enn 200 vindturbiner og overvåker produksjonen 24/7 for best mulig drift, effektivitet og sikkerhet.
Vi har lang erfaring fra samarbeid med kommuner hvor vi har bygget gode relasjoner til både innbyggere, politikere og administrasjonen. Sammen med lokale myndigheter skaper vi fremtidens energiløsninger, med tanke på sikkerhet og tilstedeværelse i lokalsamfunnet.
En av tingene som skiller oss fra de fleste konkurrentene våre er at når Aneo ønsker å bygge vindkraftverk i en norsk kommune så er det med langsiktighet i tankene, og ikke å selge prosjektet eller kraftverket videre. Vi investerer for å bygge, bygge for å eie og eie for å drive. Det betyr at vi er her nå, i en eventuell byggeprosess og selvfølgelig hver eneste dag i levetiden til kraftverket.
Lokale ringvirkninger
Hva må bygges for å komme i drift:
Det må bygges adkomstvei inn til planområdet, interne veier og kabelnett fram til hver enkelt turbin, servicebygg, trafostasjon og en kraftlinje fra trafostasjon fram til valgt tilknytningspunkt i regionalnettet.
Tidslinje:
