Sjönnebol vindpark
Ikke bestemt
Store muligheter i Sjönnebol
Sjönnebol, Säffle
Aneo undersøker mulighetene for vindkraft i Sjönnebol vindpark.
Om prosjektet
Planene for vindkraft i området er fortsatt på et tidlig stadie. Det er ennå ikke bestemt hvordan vindkraftverkene kan plasseres innenfor området, og det gjenstår en rekke utredninger og undersøkelser før en eventuell formell søknad kan sendes inn.
Strømforbruk
"Regjeringen ser for øyeblikket at Sverige bør planlegge for å kunne møte et strømbehov på minst 300 TWh i 2045." Kilde: Regeringskansliet
Det er utviklet flere ulike scenarier for fremtidens strømproduksjon, der de ulike prognosene inneholder forskjellige andeler fornybar og fossilfri energi. Felles for alle scenariene er at behovet for strøm øker kraftig fra dagens nivåer på rundt 170 TWh til nesten det dobbelte i 2045.
I 2023 ble det produsert 163 TWh strøm i Sverige.

Energimyndigheten og SVK har laget prognoser for utviklingen av strømbehovet, og frem til 2045 beregnes strømbehovet å øke fra dagens nivåer til omtrent 350 TWh. Industrien står for størstedelen av denne økningen på grunn av elektrifiseringsprosessen som pågår.

Hvorfor vindkraft i Värmland?
Energisituasjonen
Energisituasjonen i Värmland og Sverige endrer seg raskt. Etter å ha vært stabil i mange år, har usikkerheten økt, med uforutsigbare strømpriser og bekymringer for effektmangel og strømforsyning. Omstillingen til et mer klimavennlig samfunn, økt elektrifisering og nye kraftkrevende virksomheter forventes å føre til en betydelig økning i strømforbruket. Samtidig endrer nye energipolitiske beslutninger i EU og Sverige forutsetningene for fremtidig kraftproduksjon.
Energikrevende industri
Värmland bruker rundt 6 terawattimer (TWh) strøm per år, mer enn de fleste andre fylker utenfor storbyområdene. En sterk næringslivssektor med energikrevende industri er en viktig forklaring på dette. Industrien står for nesten halvparten, 49 prosent, av det totale strømforbruket, mens boliger utgjør 18 prosent, ifølge en strøm- og effektanalyse utført på oppdrag fra Länsstyrelsen Värmland i 2022
Skjerpede krav
Behovet for strøm forventes å øke kraftig de kommende årene, ettersom industri- og transportsektoren omstilles til fossilfrie løsninger. Målet om at Sverige skal være klimanøytralt innen 2045 stiller høye krav til tilgangen på fossilfri energi. Denne omstillingen merkes allerede i Värmland.
Hvorfor Aneo?
Fornybarkonsernet Aneo ble etablert høsten 2022, gjennom et samarbeid mellom kraftselskapet TrønderEnergi og investeringsfondet HitecVision. Vi har i overkant av 300 ansatte, med hovedkontor i Trondheim.
Aneo bygger på 70 års erfaring fra utvikling og drift av store kraftprosjekter, og eier og drifter ni vindkraftverk i Midt-Norge, samt to i Sverige og ett i Finland. Faktisk er vi, vår beskjedne størrelse til tross, Norges nest største utbygger av vindkraft. Vi drifter mer enn 200 vindturbiner og overvåker produksjonen 24/7 for best mulig drift, effektivitet og sikkerhet.
Vi har lang erfaring fra samarbeid med kommuner hvor vi har bygget gode relasjoner til både innbyggere, politikere og administrasjonen. Sammen med lokale myndigheter skaper vi fremtidens energiløsninger, med tanke på sikkerhet og tilstedeværelse i lokalsamfunnet.
En av tingene som skiller oss fra de fleste konkurrentene våre er at når Aneo ønsker å bygge vindkraftverk i en norsk kommune så er det med langsiktighet i tankene, og ikke å selge prosjektet eller kraftverket videre. Vi investerer for å bygge, bygge for å eie og eie for å drive. Det betyr at vi er her nå, i en eventuell byggeprosess og selvfølgelig hver eneste dag i levetiden til kraftverket.
Tillatelsesprosessen
Dokumenter