Løvbergsmoen Sør solpark
Prosjektutvikling
Fornybar solkraft i Elverum
Løvbergsmoen, Elverum
Vi har valgt dette området for dets unike solenergipotensial og nærhet til strømnettet. Med fokus på bærekraft og minimal naturpåvirkning ser vi på smarte løsninger, som å utnytte eksisterende grå arealer til fornybar kraftproduksjon.
2026
24 GWh
34000
Om prosjektet
Det aktuelle området er valgt for sitt gode potensial for solenergi, nærhet til strømnettet, og er forholdsvis flatt og lett å bygge på. For å minimere naturinngrep vurderes bruk av eksisterende grå arealer som parkeringsplasser og områder under regionalnettslinjer.
Friluftslivet vil påvirkes minimalt, og turstier og skogsbilveier ivaretas der det er mulig. Etter prosjektperioden vil området tilbakeføres til sin opprinnelige tilstand. Planlagt oppstart, gitt konsesjonssøknad, er i 2026.
I takt med at Norge elektrifiseres for å kutte klimagassutslipp, skapes det et økende behov for mer kraftproduksjon. Samtidig gir solkraft oss en unik mulighet til å styrke den norske kraftbalansen, samtidig som vi tilrettelegger for billig, grønn strøm og bidrar til etablering av nye næringer.
Hvorfor vi ønsker å etablere solpark på Løvbergsmoen
God solressurs
Området har rikelig tilgang til solenergi, noe som sikrer effektiv produksjon av strøm.
Kort avstand til transformator og nett
Nærhet til eksisterende infrastruktur (som for eksempel transformatorstasjon og flere skogsbilveier) gjør det både kostnadseffektivt og praktisk å integrere solkraftverket i kraftnettet.
Gunstig topografi
Landskapet i området er godt tilrettelagt for solcelleinstallasjoner, med flate eller lett skrånende overflater som maksimerer solinnhøstingen.
Dekker et kritisk behov
Løvbergsmoen ligger i en region som allerede har knapphet på tilgjengelig kraft. Et solkraftverk her vil bidra til å dekke etterspørselen i området. Det er hensiktsmessig å produsere kraft der den brukes og her er kraftproduksjonen tett på forbruk.
Hvorfor Aneo?
Fornybarkonsernet Aneo ble etablert høsten 2022, gjennom et samarbeid mellom kraftselskapet TrønderEnergi og investeringsfondet HitecVision. Vi har i overkant av 300 ansatte, med hovedkontor i Trondheim.
Aneo bygger på 70 års erfaring fra utvikling og drift av store kraftprosjekter, og eier og drifter ni vindkraftverk i Midt-Norge, samt to i Sverige og ett i Finland. Faktisk er vi, vår beskjedne størrelse til tross, Norges nest største utbygger av vindkraft. Vi drifter mer enn 200 vindturbiner og overvåker produksjonen 24/7 for best mulig drift, effektivitet og sikkerhet.
Vi har lang erfaring fra samarbeid med kommuner hvor vi har bygget gode relasjoner til både innbyggere, politikere og administrasjonen. Sammen med lokale myndigheter skaper vi fremtidens energiløsninger, med tanke på sikkerhet og tilstedeværelse i lokalsamfunnet.
En av tingene som skiller oss fra de fleste konkurrentene våre er at når Aneo ønsker å bygge vindkraftverk i en norsk kommune så er det med langsiktighet i tankene, og ikke å selge prosjektet eller kraftverket videre. Vi investerer for å bygge, bygge for å eie og eie for å drive. Det betyr at vi er her nå, i en eventuell byggeprosess og selvfølgelig hver eneste dag i levetiden til kraftverket.
Ringvirkninger for kommunen
Effektiv utnyttelse av et allerede berørt areal
Valg av lokalitet er gjort ut fra at området framsto som velegnet for utbygging av solkraftproduksjon. Det er et område med flere større inngrep, og dagens bruksområde for arealet gjør at det framstår som lite attraktivt for annet bruk.
Hovedpunktene for valg av areal er som følger:
Industripreget areal
Gode solforhold
Nærhet til nettilknytning
Lett byggbart område
Dokumenter
Vi har lang erfaring fra samarbeid med kommuner hvor vi har bygget gode relasjoner til både innbyggere, politikere og administrasjonen. Sammen med lokale myndigheter skaper vi fremtidens energiløsninger, med tanke på sikkerhet og tilstedeværelse i lokalsamfunnet.
Samarbeid i Selbu
I tett samarbeid med Selbu kommune har Stokkfjellet vindpark gjort flotte fjell- og turområder mer tilgjengelige for folk flest.
Ringvirkninger i Åfjord
Åfjord har snudd mange trender for klassiske distriktskommuner de siste årene og gir mye av æren for den positive utviklingen til vindkraften som er bygget.