Om vindkraft
Vi temmer vinden. Sammen.
Aneo bygger på 70 år med utbygging av fornybar kraft - sammen med lokalsamfunnene. Vi er blant Norges mest erfarne aktører på vindkraft hvor vi produserer ren strøm som sikrer forsyning og verdiskaping for fremtiden.
vårt syn på vindkraft
Kraften vi bygger framtiden på
Vi utvikler vindkraft med et klart formål: å bidra til en trygg, fornybar og fremtidsrettet energiforsyning. Vi har lang erfaring med å bygge, eie og drifte vindkraftverk – sammen med lokalsamfunnene der kraften produseres og verdiene skapes.
Vindkraft gir ikke bare ren energi – den styrker energisikkerheten, muliggjør ny industri og bidrar til å realisere Norges klimaomstilling. Derfor bygger vi for å bli, og tar ansvar hele veien fra planlegging til produksjon.
Stolte over historien vår
Vi er små - og store. På en gang. Kompetansen til de store og smidigheten til de små, kan du gjerne si. Her er noen gode grunner til hvorfor Aneo er rett samarbeidspartner for lokalsamfunn som vil bygge vindkraft.
01 Vindkraft er en rimelig energikilde
Vindkraft på land er den billigste måten å produsere ny elektrisitet i Norge, med en kostnad på ca. 42 øre/kWh. Til sammenligning koster vannkraft 43 øre/kWh, mens havvind og kjernekraft er betydelig dyrere.
Sammenligning av energikostnader
02 Norges unike vindforhold
Norge har noen av de beste vindforholdene i Europa. En liten økning i vindhastighet gir store effekter, og vi kan produsere opptil tre ganger så mye kraft per arealenhet som i Tyskland. I tillegg har vi vannkraftmagasiner som kan lagre energi når det blåser mye, noe som gir en unik mulighet til å balansere kraftsystemet.
Økonomiske fordeler for kommuner og grunneiere
lokalsamfunns erfaring med vindkraft
Samarbeid i Selbu
I tett samarbeid med Selbu kommune har Stokkfjellet vindpark gjort flotte fjell- og turområder mer tilgjengelige for folk flest.
Ringvirkninger i Åfjord
Åfjord har snudd mange trender for klassiske distriktskommuner de siste årene og gir mye av æren for den positive utviklingen til vindkraften som er bygget.
behandlingsprosess for vindkraft
Det er den enkelte kommune som bestemmer om de vil tilrettelegge for vindkraft i sin kommune. Prosessen for vindkraftutbygging er svært omfattende for å sikre et best mulig kunnskapsgrunnlag for å treffe en kvalifisert beslutning.
Etablering av et vindkraftverk krever både planavklaring etter plan- og bygningsloven (PBL) og konsesjon etter energiloven. Det er vertskommunen som er ansvarlig myndighet etter PBL og det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som er ansvarlig myndighet etter energiloven.
Både PBL og energiloven ble endret i 2023 for å tydeliggjøre at det det er kommunen som sitter i førersetet i prosessen. Før det kan søkes om konsesjon for et område må det utarbeides en konsekvensutredning. Vertskommunen har mulighet til å stoppe prosessen på flere tidspunkt, både før, og etter, konsekvensutredningen er gjennomført.
Kommunen
NVE
1.1
1.2
1.3
2.1
1.4
2.2
1.5
2.3
1.6
2.4
2.5
2.6
Arealbehov for vindkraft
Vi utvikler fornybar energi med omtanke for natur og samfunn. Våre retningslinjer for arealbruk sikrer at vi vurderer klima- og miljøkonsekvenser tidlig i prosjektutviklingen – både for sol- og vindkraft. Dette gir oss en strukturert tilnærming som er i tråd med vår bærekraftspolitikk, skjerpede myndighetskrav og internasjonale forpliktelser som Naturavtalen (COP15).
Vindkraft er en type utbygging der inngrepene er sammenlignbare fra prosjekt til prosjekt. NVE har sammenstilt både direkte og indirekte arealbruk fra norske vindkraftverk på sine hjemmesider.
Gjennom tydelige prinsipper, beslutningsverktøy og en fast prosess for naturfaglige vurderinger, jobber vi for å unngå unødvendige inngrep og minimere påvirkning. Retningslinjene hjelper oss med å ta kloke valg som balanserer behovet for mer fornybar energi med hensynet til naturen. Vi skal fortsette å utvikle og forbedre disse retningslinjene, slik at vi alltid har de beste verktøyene for å sikre en ansvarlig og bærekraftig arealbruk.